Poštovani posjetitelji,

Dobro došli na internetsku stranicu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Maroku!

Hrvatska i Maroko, koji su uspostavili diplomatske odnose 1992., samo nekoliko mjeseci nakon obnove hrvatske neovisnosti, povezuje duga povijest koja seže još u doba Dubrovačke Republike, koja je u 18. stoljeću imala svoj konzulat u Tangeru. 

Danas ove dvije prijateljske zemlje kojima je zajedničko Sredozemlje razvijaju svoje odnose na svim razinama, i to sve intenzivnije od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 2013. godine. Napredni status koji Maroko ima s Europskom unijom, partnerski odnos s NATO-om, politička stabilnost kraljevine, ubrzani razvoj marokanskog gospodarstva te sve veći broj turista s obje strane samo su neki od razloga zbog kojih je Hrvatska u Maroku prepoznala privilegiranog partnera u Africi i na južnom Mediteranu, koji pruža mnoge mogućnosti suradnje, osobito na području gospodarstva.

Stoga se nadamo da će ova internetska stranica biti od pomoći ne samo turistima, već i gospodarstvenicima, kulturnim radnicima i civilnom društvu, kao i svim prijateljima Hrvatske i Maroka, kako bi mogli dobiti relevantne informacije i lakše uspostaviti međusobne odnose, te tako pridonijeti jačanju veza između naših dviju zemalja, kao i sa sedam ostalih frankofonskih zemalja Zapadne Afrike za koje je nadležno ovo veleposlanstvo. Želja nam je također da ona bude svojevrsna poveznica s hrvatskom zajednicom u Maroku i Tunisu.

Nadamo se da ćete na njima pronaći korisne informacije te ćemo Vam biti zahvalni na svakom korisnom komentaru i prijedlogu.

Djelatnici Veleposlanstva u Rabatu i ja osobno, kao i naš počasni konzul u Tunisu, stojimo Vam na raspolaganju, te smo Vam unaprijed zahvalni na svakom pitanju ili inicijativi.

Jasna MILETA
izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevni Maroku