Rabat, 29. siječnja 2020.

Svečano obilježavanje početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Povodom svečanog obilježavanja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rabatu u suradnji s Akademijom Kraljevine Maroko, organiziralo je 29. siječnja u sjedištu Akademiji u Rabatu, studijski dan pod nazivom "Hrvatska kao misaoni obzor".

Ovaj događaj je bio prilika za široku publiku da otkrije hrvatsku baštinu koja oduzima dah, i koja zauzima veliki prostor na UNESCO-vim popisima svjetske baštine.

Mohamed Kettani, član Akademije Kraljevine Maroko predsjedao je ovim događajem te mu je pripala čast pročitati govor doživotnog tajnika Akademije, Abdeljalila Lahjomria kojim je pozdravio svoje goste i naglasio ovaj dan kao dio ciklusa tematskih konferencija "kao horizont misli".

U uvodnom djelu svečanosti, veleposlanica Jasna Mileta je istaknula zadivljujuće bogatstvo hrvatske baštine koja se izvrsno pozicionira svojim geografskim, kulturnim, povijesnim, geopolitičkim, gospodarskim, sportskim i turističkim dobrima.

Izlaganja su bila obilježena doprinosima akademika Emilija Marina koji se posvetio temi "Salone i Narone, dva arheološka nalazišta otvorena na Mediteranu", kao i izlaganjem pof. dr. sc. Milana Mihaljevića o "Bašćanskoj ploči" , jednim od najstarijih pisanih hrvatski spomenika iz 12. stoljeća.

Također, prof. dr. sc.  Tatjana Paić-Vukić je govorila o Zbirci orijentalnih rukopisa iz Zagreba te Zbirci dokumenata Državnog arhiva u Dubrovniku koji govore o odnosima Dubrovačke Republike i Marokanskog sultana. Izloženi primjerci koranskih rukopisa, pisama i prepiski zadivili su publiku.

Večernjim koncertom s kvartetom Lidije Bajuk na kojem su interpretirane tradicionalne pjesme iz međimurskog kraja, upisane na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, završen je događaj u čast Hrvatske.